ESTADÍSTICA SOBRE ACTIVITATS D' I+D

RESULTATS PER A LA COMUNITAT VALENCIANA


NOTES METODOLÒGIQUES


1. Introducció

L’Estadística sobre Activitats d’I+D té com a finalitat l’anàlisi dels recursos destinats a la investigació científica i el desenvolupament tecnològic per les empreses, els organismes públics, les universitats i altres centres d'ensenyament superior i les institucions privades sense fins de lucre.

Les dificultats tècniques que en un inici van afectar aquesta estadística i que impedien la seua comparabilitat internacional van ser superades per mitjà de la normalització de conceptes i definicions establida pel Manual de Frascati elaborat per l’OCDE. L’Estadística sobre activitats d’I+D en la seua edició de 2017 es basa en la sisena edició del Manual de Frascati publicada en 2002.

L’elaboració de l’estadística sobre activitats d’I+D es regeix per la Decisió núm. 1608/ 2003/CE del Parlament Europeu i el Consell, relativa a la producció i desenvolupament d’estadístiques comunitàries en matèria de ciència i tecnologia, i, més en concret pel Reglament d’execució (UE) núm. 995/2012 de la Comissió, de 26 d’octubre de 2012, en el qual s’estableixen disposicions d’execució de l’esmentada decisió.

La Subdirecció General d’Estadística de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a partir de les microdades proporcionades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), realitza aquesta anàlisi en l’àmbit de la Comunitat Valenciana per mitjà d’una tabulació que amplia la informació relativa a la Comunitat Valenciana publicada per l’INE.

L'ampliació de resultats consisteix, en referència al sector de l'Ensenyament Superior, en la publicació de dades relatives a ocupació, titulació i disciplina científica del seu personal, així com a la descomposició de les despeses internes en I+D segons la seua naturalesa, el seu finançament i el tipus d'investigació al que es dedica (fonamental, aplicada o desenvolupament experimental). D'altra banda, referent al sector Empreses, es proporciona una explotació de resultats basada en les variables bàsiques però s'introdueix una classificació d'activitats pròpia, compatible amb la Classificació Nacional d'Activitats Econòmiques de 2009 (CNAE-09), que desagrega la informació fins a un total de 22 agrupacions d'activitat. D'aquesta manera, es proporciona una perspectiva més centrada en les característiques pròpies de l'activitat productiva regional.

L'Estadística sobre Activitats d'I+D. Resultats per a la Comunitat Valenciana ve arreplegada en el Pla Valencià d’Estadística i es realitza amb periodicitat anual.

Per a aprofundir en els aspectes metodològics i definicions d’aquesta estadística es pot recórrer a la metodologia publicada per l’INE en l’ enllaç següent. No obstant això, a continuació es fa referència als més importants.


2. Principals característiques metodològiques

L’àmbit territorial d’aquesta enquesta és, en origen, tot el territori espanyol encara que, per a conéixer la distribució espacial dels recursos destinats a I+D l’INE regionalitza per comunitats autònomes les despeses i el personal en I+D. Per a això demana a les unitats estadístiques investigades que tenen diversos establiments que repartisquen la despesa i el personal entre les comunitats en les quals han realitzat activitats d’I+D. La tabulació que ací es presenta està basada en les unitats de la mostra que realitzen tota o part de la seua activitat d’I+D dins de la Comunitat Valenciana, independentment d’on estiga la seua seu.

L’àmbit temporal és l’any natural a què es refereix l’estadística.

Les unitats estadístiques de les quals s’obté la informació de base necessària, estan agrupades en quatre sectors: empreses, institucions privades sense fins de lucre, administració pública i ensenyament superior. Aquesta sectorització es basa en gran part en l’establida en el Sistema de Comptes Nacionals amb la diferència que l’ensenyament superior s’ha considerat com a sector independent i les llars s’han agrupat dins del sector de les institucions privades sense fins de lucre.

A causa de la distinta naturalesa i característiques de cada un dels quatre sectors considerats, s’estableix un qüestionari diferent en cada cas. El qüestionari que es remet a les empreses serveix també per a arreplegar la informació necessària per a elaborar l’Enquesta sobre Innovació en les Empreses.

El marc poblacional del qual s’obté la mostra està format per dos directoris: el Directori Central d’Empreses (DIRCE) i un directori d’unitats possiblement investigadores perquè així consten en els anys previs d’execució de l’estadística, perquè han rebut finançament públic per a realitzar I+D l’any de referència de l’enquesta o bé perquè han declarat realitzar activitats sistemàtiques d’I+D en l’enquesta d’innovació de l’any anterior al de referència.

La mostra inclou tots els organismes públics, universitats i altres centres d'ensenyament superior i institucions privades sense fins de lucre que formen part del directori d’unitats possiblement investigadores. En el cas de les empreses, la població s’estratifica segons:

D’aquesta manera, en l’àmbit nacional, la grandària mostral per a l’Estadística sobre Activitats d’I+D 2017 és de 41.897 unitats, de les quals 41.041 són empreses, 537 són centres de l’administració pública, 83 són universitats, 115 centres d’ensenyament superior i 121 són institucions privades sense fins de lucre.

La mostra restringida a la Comunitat Valenciana està formada per 1.094 unitats, de les quals 1.034 són empreses, 44 són centres de l’administració pública, 13 són universitats o centres d’ensenyament superior i 3 són institucions privades sense fins de lucre.


3. Variables

Les principals variables que quantifica aquesta estadística són les relatives a personal i despesa en I+D interna. La regionalització proporcionada per l’INE permet conéixer per a cada unitat de la mostra la distribució per comunitat autònoma de les variables següents: el personal (persones físiques i en equivalència a jornada completa -EJC-), personal femení (persones físiques i en EJC), personal en investigació (persones físiques i en EJC), personal femení en investigació (persones físiques i en EJC) i les despeses internes en I+D.

En la mostra relativa a empreses també es proporcionen variables de classificació quant a la seua activitat (segons la CNAE-2009) i grandària, aquest últim en relació al personal empleat o a la xifra de negocis.

En l'Estadística sobre Activitats d'I+D. Resultats per a la Comunitat Valenciana només es publiquen resultats per a aquelles variables que estan regionalitzades o sobre sectors que no exerceixen cap activitat fora de la frontera de la Comunitat Valenciana. En línia amb aquesta última possibilitat, la part dedicada a l’ensenyament superior en l’estadística d’I+D a la Comunitat Valenciana s’ha desenvolupat tradicionalment de forma més exhaustiva perquè era possible utilitzar variables no regionalitzades. No obstant això, aquests últims anys s’ha detectat una ínfima quantitat de recursos aportats per unitats que realitzen pràcticament tota la seua activitat fora de la Comunitat. Per a continuar amb l’explotació que es realitzava i tenint en compte que aquestes unitats aporten una quantitat de recursos en personal i despesa pràcticament insignificants en relació amb la totalitat del sector, s’ha optat per regionalitzar algunes variables per a continuar oferint informació coherent el més útil possible sobre el sector de l’ensenyament superior.


4. Tabulació de resultats

La Subdirecció General d’Estadística de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball ofereix una explotació de resultats sobre activitats d’I+D a la Comunitat Valenciana basant-se en un sistema de taules ordenat en quatre apartats.

En l’apartat 1, les taules de la 1.1 a la 1.4 proporcionen informació sobre l’evolució de la despesa en I+D’interna i el personal en general o desglossat per sector. El sector IPSFL s’agrupa amb el sector empresarial atenent el principi de secret estadístic. També es presenta la comparativa amb les dades nacionals.

Les taules de l’apartat 2, de la 2.1 a la 2.5, contenen informació un poc més desglossada per sectors i dóna idea de la magnitud dels recursos destinats a les activitats d’I+D en relació amb magnituds com el PIB i la població ocupada.

L’apartat 3, compost per les taules 3.1 a 3.7, està dedicat per complet al sector de l’ensenyament superior. Aquest sector s’analitza d’una forma més exhaustiva que la resta pel fet que la pràctica totalitat de la seua activitat és desenvolupada dins de la Comunitat Valenciana. D’aquesta manera, es proporciona informació sobre algunes característiques del personal dedicat a activitats d’I+D, de la despesa en I+D’així com sobre el seu finançament.

L’apartat 4, format per les taules 4.1 a 4.3, mostra informació sobre els recursos humans i econòmics destinats a activitats d’I+D per les empreses. Aquests recursos apareixen desagregats segons la següent sectorització establida a partir de la CNAE-09:

SECTORDENOMINACIÓCNAE-09
1Agricultura, ramaderia, caça, silvicultura i pesca01, 02, 03
2Extractives i refinatge; energia i aigua05-09, 19, 35, 36
3INDÚSTRIA MANUFACTURERA10 a 33
3.1   Alimentació, begudes i tabac10-12
3.2   Tèxtil, confecció, cuiro i calçat13-15
3.3   Fusta; paper i cartó; arts gràfiques16-18
3.4   Química y productes farmacèutics20-21
3.5   Cautxú i plàstic22
3.6   Productes minerals no metàl·lics; excepte taulells231, 232, 2332, 234, 235, 236, 237, 239
3.7   Taulells2331
3.8   Metal·lúrgia i productes metàl·lics24-25
3.9   Productes informàtics, electrònics i òptics26
3.10   Material i equip elèctric27
3.11   Maquinària i equip28
3.12   Vehicles de motor i altre material de transport29-30
3.13   Mobles31
3.14   Manufactures diverses; reparació i instalació de maquinària i equip32-33
4Construcció41-43
5SERVICIS45 a 96
5.1   Comerç i hostaleria45-47, 55, 56
5.2   Transport, emmagatzematge, informació i comunicacions49-53, 58-63
5.3   Activitats financeres, d'assegurances, inmobiliàries, professionals,    científiques, administratives i servicis auxiliars64-71, 73-82
5.4   Servicis d'I+D72
5.5   Educació, sanitat i servicis socials; activitats artístiques, recreatives; altres    servicis85-96