ENQUESTA DE CONSUMS ENERGÈTICS
RESULTATS PER A LA COMUNITAT VALENCIANA

NOTES METODOLÒGIQUES



1. Introducció

L'Enquesta de consums energètics (ECE) és una enquesta estructural que desenvolupa l'Institut Nacional d'Estadística (INE) amb periodicitat biennal amb la finalitat d'informar sobre els consums de diferents tipus de productes energètics realitzats per les indústries extractives i manufactureres.

La Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a partir de les dades facilitades per l'INE, elabora l'Enquesta de consums energètics, resultats per a la Comunitat Valenciana. Amb la publicació dels resultats es proporciona informació complementària a la proporcionada per l'INE per a la Comunitat Valenciana mitjançant la utilització de dues sectoritzacions pròpies coherents amb l'estructura productiva del teixit industrial valencià i una tercera sectorització estàndard a nivell de divisió (2 dígits) de la CNAE-2009.

L'ECE es basa en una submostra de les empreses informants de l'Estadística estructural d'empreses (EEE): sector industrial (successora de l'Enquesta industrial d'empreses realitzada fins a 2014), per això comparteixen molts aspectes metodològics.

a aprofundir en els aspectes metodològics i definicions d'aquesta operació es pot recórrer a la metodologia publicada per l'INE, que exposa les línies metodològiques principals d'aquesta operació, els seus conceptes i definicions. No obstant això, a continuació es fa referència als més importants.


2. Principals característiques metodològiques

L'ECE informa sobre els productes adquirits d'una banda de les empreses de les secciones B i C de la CNAE-2009 per a ser utilitzats com a combustible (els productes energètics usats com a matèria primera o per a revenda sense transformació queden exclosos), i els quantifica en termes monetaris.

L'INE ha dissenyat l'ECE sobre dos principis essencials

D'acord amb això, l'ECE ha sigut integrada en el marc de les enquestes estructurals basant-se en els elements següents:

La unitat estadística bàsica de l'enquesta és l'empresa entesa com a unitat organitzativa de producció de béns i serveis, que gaudeix d'una certa autonomia de decisió, principalment a l'hora d'emprar els recursos corrents de què disposa.

La població a la qual es dirigeix l'ECE és el conjunt d'empreses amb 20 o més persones assalariades i l'activitat principal de les quals figura inclosa en les secciones B (indústries extractives) o C (indústria manufacturera) de la CNAE-2009. No formen part de l'àmbit d'investigació de l'enquesta les activitats industrials que pertanyen a les seccions D (subministrament d'energia elèctrica, gas, vapor i aire condicionat) i E (subministrament d'aigua, activitats de sanejament, gestió de residus i descontaminació).

L'ECE es realitza amb periodicitat biennal, i el període de referència de la informació és, amb caràcter general, l'any natural al qual es refereix l'enquesta. L'excepció la constitueixen les empreses que funcionen per temporades o campanyes que comprenen dos anys i tenen així comptabilitzades les dades, les quals han de proporcionar la informació de la temporada o campanya que va acabar l'any de referència de l'enquesta.

El marc mostral de l'ECE és el Directori central d'empreses (DIRCE).

S'utilitza un mostreig bifàsic. En la primera fase s'obté la mostra per a l'EEE: sector industrial i en la segona fase s'obté la mostra per a l'ECE, que és una submostra de la primera. En totes dues fases s'aplica un mostreig aleatori estratificat. Els detalls de la primera fase es troben en la metodologia de l'EEE: Sector Industrial.

En la segona fase, l'estratificació es realitza atenent a la classe d'activitat (CNAE-2009 a 4 dígits) i a la grandària de l'empresa mesurada en nombre de persones assalariades, per a fer-ho s'estableixen 4 intervals de grandària:

Grups Personal assalariat
1 De 20 a 49
2 De 50 a 99
3 De 100 a 249
4 De 250 o més

Les empreses amb 250 o més persones assalariades s'investiguen exhaustivament, mentre que les empreses entre 20 i 249 assalariats s'investiguen per mostreig. La grandària mostral s'estableix d'acord amb les fraccions de mostreig següents:

Grups
(intervals de grandària)
Fracció de mostreig
De 20 a 49   1/3 (amb un mínim de 4 unitats i un màxim de 30)
De 50 a 99   2/5 (amb un mínim de 4 unitats i un màxim de 30)
De 100 a 249   1/2 (amb un mínim de 4 unitats i un màxim de 30)
De 250 o més   1

Els estimadors utilitzats són compostos en tant que són combinació lineal d'un estimador directe i un altre de sintètic. L'estimador directe és un estimador post estratificat de raó considerant com a variable auxiliar el total de consums energètics proporcionat per l'EEE. Amb aquest estimador s'obté un valor per comunitat autònoma i activitat basat exclusivament en la mostra de la comunitat de referència, en aquest cas la Comunitat Valenciana. L'estimador sintètic s'obté de forma similar però en el seu càlcul intervé la totalitat de la mostra nacional. Vegeu la metodologia publicada per l'INE per a obtindre més detalls sobre aquest extrem.

3. Variables

Mentre que l'objectiu exclusiu d'aquesta operació és informar sobre el consum dels diversos tipus de productes energètics elaborats per les empreses industrials, cada tipus de producte té associada una variable que indica el seu consum en termes monetaris a preus corrents. Els productes energètics investigats són:

L'Enquesta de consums energètics, resultats per a la Comunitat Valenciana només publica informació sobre tres variables: consum de gas, consum d'electricitat i resta de consums. La resta representa menys del 10 % del consum total.

A més de les variables de consum, són imprescindibles per a l'explotació de resultats unes altres variables que serveixen per a classificar l'activitat de cada empresa o establiment en funció de la CNAE-2009 i també per a indicar la comunitat autònoma on es troba situada bé la seu de l'empresa bé l'establiment que s'investiga.


4. Tabulació de resultats

La Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball ofereix una explotació de resultats sobre el consum d'energia per part del sector industrial a la Comunitat Valenciana que consisteix en dos conjunts de taules: un d'aquests està elaborat a partir de la informació sobre els establiments ubicats a la Comunitat Valenciana i l'altre s'elabora a partir de la informació sobre les empreses amb seu a la Comunitat.

Com a complement al que ha publicat l'INE, a més d'oferir dades sobre empreses amb seu a la Comunitat, es proporcionen dades de despesa en consum d'energia segons tipus d'activitat industrial en funció de tres sectoritzacions. Com s'ha esmentat en el punt anterior, els resultats estan referits al consum d'electricitat, gas i resta de productes. Encara que no es tracta d'un desglossament exhaustiu, es considera molt informatiu tenint en compte que el consum d'electricitat i gas que llança aquesta operació en l'àmbit de la Comunitat Valenciana representa més del 90% del consum total.

Dos de les classificacions elaborades sobre la base de l'activitat són pròpies i estan especificades en l'annex (agrupacions i sectors) i la tercera classificació ve donada per les divisions de la CNAE-2009. A causa de les característiques de l'operació, els resultats obtinguts són els de les empreses de les seccions B i C de la CNAE-2009 que tenen 20 o més persones assalariades. Les classificacions específiques utilitzades en la presentació dels resultats són idèntiques a les utilitzades en l'EEE: sector industrial amb la finalitat d'oferir resultats coherents, però cal tindre en compte les diferències lògiques degudes al fet que les dues operacions comprenen àmbits poblacionals diferents. Això afecta l'agrupació 1 i el sector 1, que ara només estan conformats per la divisió 19 de la CNAE-2009 (Coqueries i refinació de petroli); i al sector 36 que conté activitats no compreses en aquesta operació.

En la interpretació dels resultats, és convenient observar que el consum energètic està mesurat en termes monetaris, a preus corrents. Per tant, la seua evolució té en compte tant les quantitats consumides com l'evolució dels preus dels diferents consums energètics.

La publicació de resultats s'estructura en un primer conjunt de taules obtingudes a partir de dades sobre establiments o locals ubicats a la Comunitat:

1. Resultats per agrupacions d'activitat i tipus de consum energètic.
2. Resultats per sectors d'activitat i tipus de consum energètic.
3. Resultats per divisions de la CNAE-2009 i tipus de consum energètic.
4. Resultats per tipus de consum energètic (classificació estesa).

Un segon conjunt de taules conté els resultats sobre empreses amb seu social a la Comunitat:

1. Resultats per agrupacions d'activitat i tipus de consum energètic.
2. Resultats per sectors d'activitat i tipus de consum energètic.
3. Resultats per divisions de la CNAE-2009 i tipus de consum energètic.
4. Resultats per tipus de consum energètic (classificació estesa).



Clasificació por agrupació i sector i correspondència amb la CNAE-2009

AGRUPACIONS SECTORS CNAE-2009
NÚM. DENOMINACIÓ NÚM. DENOMINACIÓ
1 Extractives i refinació; energia, aigua i residus 1 Refinació; energia i aigua 19
2 Extractives 05, 06, 07, 08, 09
2 Alimentació, begudes i tabac 3 Càrniques 101
4 Pesqueres i conserveres de fruites i hortalisses 102-103
5 Làcties 105
6 Molineria, forn i pastes alimentàries 106-107
7 Altres productes alimentaris 104, 108, 109
8 Begudes i tabac 11, 12
3 Indústria tèxtil i de la confecció 9 Fibres, fils i teixits 131, 132
10 Acabats tèxtils 133
11 Altres indústries tèxtils 139
12 Confecció de peces de vestir 14
4 Indústria del cuir i del calcer 13 Adobaments i articles de cuir 151
14 Calcer 152
5 Fusta 15 Fusta 16
6 Paper i cartó; arts gràfiques 16 Paper i cartó 17
17 Arts gràfiques 18
7 Química i productes farmacèutics 18 Química i productes farmacèutics 20, 21
8 Cautxú i plàstic 19 Cautxú i plàstic 22
9 Productes minerals no metàl.lics 20 Vidre 231
21 Productes ceràmics 232, 234
22 Taulells 2331
23 Materials de construcció 2332, 235, 236
24 Altres productes minerals no metal.lúrgics 237, 239
10 Metal.lúrgia i productes metàl.lics 25 Metal.lúrgia 24
26 Productes metàl.lics 25
11 Material i equipament elèctric, electrònic, informàtic i òptic 27 Productes informàtics, electrònics i òptics 26
28 Material i equipament elèctric 27
12 Maquinària i equipament 29 Maquinària i equipament 28
13 Material de transport 30 Vehicles de motor i els seus components 29
31 Altre material de transport 30
14 Manufactures diverses; reparació i instal.lació de maquinària i equipament 32 Mobles 31
33 Joc i joguets 324
34 Manufactures diverses 321, 322, 323, 325, 329
35 Reparació i instal.lació de maquinària i equipament 33