ESTADÍSTICA ESTRUCTURAL D'EMPRESES: SECTOR INDUSTRIAL
RESULTATS PER A LA COMUNITAT VALENCIANA, 2017

NOTES METODOLÒGIQUES



1. Introducció

Les estadístiques estructurals d'empreses (EEE) tenen com a finalitat proporcionar informació sobre les principals característiques estructurals i econòmiques de les empreses. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) elabora anualment aquestes estadístiques per als sectors d'indústria, comerç i serveis, que es regeixen pel Reglament 295/2008, del Parlament i del Consell de la Unió Europea, sobre les estadístiques estructurals d'empreses (Reglament SBS i, concretament, els seus annexos I, II i III).

L'INE publica resultats per comunitats autònomes a partir dels locals o establiments industrials ubicats en aquestes pel que fa a cinc variables rellevants, com són: el nombre d'establiments, xifra de negocis, personal ocupat, sous i salaris i inversió en actius materials. Per a fer-ho, classifica els locals o establiments segons l'activitat d'aquests en funció de la divisió CNAE-2009 a què pertanyen.

La Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a partir de les microdades facilitades per l'INE, elabora l'Estadística estructural d'empreses: sector industrial, resultats per a la Comunitat Valenciana. A partir de 2015, aquesta operació va substituir l'Enquesta industrial d'empreses. Resultats per a la Comunitat Valenciana, recollida en l'últim Pla valencià d'estadística, i que es va publicar anualment fins a 2014.

Amb la publicació de l'Estadística estructural d'empreses: sector industrial, resultats per a la Comunitat Valenciana 2017 es proporciona informació complementària a la proporcionada per l'INE per a la Comunitat Valenciana, ja que també es publiquen resultats sobre empreses amb seu a la Comunitat. Així mateix, s'utilitzen sectoritzacions pròpies més coherents amb l'estructura productiva del teixit industrial valencià, a més d'informar sobre altres que es poden considerar estàndard d'acord amb el nivell tecnològic o amb la destinació econòmica dels béns produïts. També s'atenen altres classificacions basant-se en la dimensió, ja siga en ocupats o en xifra de negoci, i en la condició jurídica de l'empresa.

Fins a l'any 2014, l'INE elaborava les enquestes estructurals d'empreses per mitjà de processos i calendaris separats segons el sector estudiat (Enquesta industrial d'empreses, Enquesta anual de comerç i Enquesta anual de serveis). El 2015 va començar l'execució del Proyecto de integración de las encuestas económicas estructurales que ha suposat una reforma de les tres enquestes esmentades en els aspectes següents:

1. Qüestionaris pràcticament uniformes per als tres sectors i adaptats, en el cas de les empreses persones jurídiques, als models normalitzats dels comptes anuals.
2. Homogeneïtzació del pla de difusió de resultats que facilita la comparació dels tres sectors.

A partir de l'exercici de referència 2016, l'EEE ha experimentat una sèrie de millores:

1. Dissenys mostrals més eficients els objectius dels quals són reduir la càrrega dels informants i millorar l'aprofitament dels registres administratius.
2. Millores metodològiques relacionades amb el tractament de les empreses que causen alta o baixa de la població objectiu durant l'any de referència, així com la imputació de la falta de resposta i amb l'estimació de les variables relatives a l'ocupació utilitzant per a això fonts administratives.
3. Establiment de dos períodes diferents per a la difusió de resultats: avanç (basats en la 'mostra principal' recollida fins a finals de setembre de l'any t+1) i definitius (basats en la 'mostra completa' formada per la principal i una altra complementària la recollida de la qual finalitza al desembre de t+1).

L'INE va informar sobre la incidència que els canvis introduïts en 2016 van tindre en els resultats mitjançant el document titulat "Medida del efecto de los cambios metodológicos en las Estadísticas Estructurales de Empresas 2016".

El nou exercici 2017, encara que incorpora certes millores o canvis menors, representa ja la continuïtat quant a la producció d'aquestes estadístiques estructurals integrades.

Per a aprofundir en els aspectes metodològics i les definicions d'aquesta operació es pot recórrer a la metodologia publicada per l'INE, que exposa, de manera conjunta i uniforme per als tres sectors d'estudi, les principals línies metodològiques, els conceptes i les definicions. No obstant això, a continuació es fa referència als aspectes més importants, encara que es presta atenció a allò que afecta el sector industrial en concret.


2. Principals característiques metodològiques

La unitat estadística bàsica d'aquestes operacions és l'empresa, encara que l'EEE del sector industrial pren en consideració altres unitats que complementen el sistema d'informació: l'establiment o el local industrial i la unitat d'activitat econòmica local.

La població a qui es dirigeix l'Estadística estructural d'empreses (EEE), en el cas del sector industrial està formada per totes les empreses, societats i persones físiques ubicades al territori nacional, l'activitat principal de les quals està continguda en les seccions de la CNAE-2009 següents: B (Indústries extractives), C (Indústria manufacturera), D (Subministrament d'energia elèctrica, gas vapor i aire condicionat) i E (Subministrament d'aigua, activitats de sanejament, gestió de residus i descontaminació).

L'EEE es du a terme amb periodicitat anual, i el període de referència de les dades és, amb caràcter general, l'any natural. L'excepció la constitueixen les empreses que funcionen per temporades o campanyes, que comprenen diversos anys i comptabilitzen les dades amb aquesta premissa. Aquestes empreses proporcionen la informació de la temporada o campanya que va acabar l'any de referència de l'enquesta.

El tipus de mostreig és aleatori estratificat, no obstant això, hi ha un determinat grup d'empreses que sempre formen part de la mostra com, per exemple, les empreses amb 50 o més assalariats. A més, les empreses més rellevants per assalariats o per xifra de negocis, donades d'alta en el marc en el mateix any de referència entren també amb probabilitat 1. També s'estudia exhaustivament el col·lectiu d'empreses filials a Espanya d'empreses estrangeres i les empreses amb menys de 50 assalariats, però amb grans xifres de negocis.

Els estrats es formen per l'encreuament de diferents variables: comunitat autònoma, activitat econòmica principal grups de grandària, segons el nombre de persones assalariades, i xifra de negocis. Mitjançant la variable dimensió s'estableix una classificació d'empreses en els grups següents:

Grups Personal assalariat
0 0
1 D'1 a 3
2 De 4 a 9
3 De 10 a 19
4 De 20 a 49
5 De 50 o més

La variable activitat econòmica principal utilitzada en l'estratificació és la classe de la CNAE-2009 i del subsector industrial, que correspon a les agregacions d'activitat que apareixen en l'annex 2 de la metodologia publicada per l'INE.

Posteriorment, fent ús de la regla de l'acumulativa de l'arrel quadrada de la distribució de freqüències de la xifra de negocis, es divideixen en dos aquells estrats en els quals s'aconseguisca major eficiència.

Les empreses amb 0 persones assalariades són estratificades per subsector d'activitat, sense considerar la comunitat autònoma.

La grandària mostral s'estableix mitjançant assignació òptima, per a això es prefixen els errors de mostreig relatius. En el cas de la mostra principal, es prefixen els errors per a l'estimador del total d'assalariats en els nivells de desagregació següents:

1. 1% per classe-sector, 1% per grup

2. 2% per grup d'activitat (CNAE a tres dígits)

3. 5% per comunitat autònoma × divisió (CNAE a dos dígits)

4. 5% per grup de grandària × divisió (els grups de grandària 1 i 2 s'agreguen)

Per a la mostra total, es prefixen els errors de mostreig relatius per a l'estimador del total d'assalariats, en els nivells de desagregación següents:

1. 1% per classe d'activitat

2. 5% per comunitat autònoma x grup (CNAE-2009 a tres dígits)

3. 5% per grup de dimensió x grup (agregant els grups de dimensió 1 i 2)

En tots dos passos, la grandària final s'estableix mitjançant el màxim de cadascuna de les grandàries mostrals obtingudes mitjançant l'assignació òptima, aplicada en cadascun dels nivells. La diferència entre la mostra total i la mostra principal de cada estrat és el que determina la mostra que es recull d'octubre a desembre.

Per al grup de 0 persones assalariades, s'obté una mostra amb assignació proporcional.

En el procés de selecció mostral s'apliquen mètodes de coordinació negativa, amb la finalitat de reduir el nombre d'enquestes que una empresa del DIRCE realitza al llarg de l'any.

Els estimadors són els d'expansió simple, ajustats per la falta de resposta i els canvis de l'estrat. Així, l'estimador del total de la variable Y per a un estrat h ve donat per l'expressió següent:

\(\hat{Y} _{h} = \hat{F}_{h}{\sum\limits_{i=1}^{n^e_h}{y_{hi}}} \)

On \(\hat{F}_h\) és el factor d'elevació estimat en l'estrat h.

\({n^e}_h\) és el nombre d'empreses mostrals que responen o s'imputen en l'estrat h.

\(y_{hi}\) és el valor que pren la variable Y en l'empresa i de l'estrat h.


L'estimador del total \(\hat{Y} _{m} \) per a un domini 'm' qualsevol (subgrups de la població que no han de coincidir amb els estrats ni amb la unió d'alguns d'aquests) és la suma dels totals estimats per al domini dins de cada estrat, és a dir:

\(\hat{Y} _{m} = \sum\limits_{h}{\sum\limits_{i=1}^{n_h^e}{\hat{F}_{i}y_{hi}Z_{mhi}} } \)

On \(\hat{F}_{i}\) és el factor d'elevació final associat a l'empresa i.

\(Z_{mhi}\) es una variable aleatòria que pren el valor 1 si l'empresa pertany al domini m i 0 en cas contrari.


L'explotació de l'Enquesta estructural d'empreses: sector industrial, resultats per a la Comunitat Valenciana inclou els errors mostrals dels resultats per locals situats en la Comunitat Valenciana segons la sectorització pròpia especificada en aquesta metodologia i, en relació amb els resultats per empreses amb seu en la Comunitat Valenciana, proporciona els errors mostrals obtinguts tant en la classificació segons secció i divisió de la CNAE-2009, com en la sectorització pròpia abans esmentada.

Els errors mostrals publicats fins a l'any de referència 2016 van ser calculats mitjançant la formula de Raulin. A partir de l'any de referència 2017, els errors mostrals inclosos en aquesta publicació són obtinguts mitjançant linelització de Taylor i, per a això, s'utilitza el paquet "survey"(1) de R(2).

(1) T. Lumley (2018) "survey: analysis of complex survey samples". R package version 3.35.

(2) R Core Team (2018). R: A language and environment for statistical computing. R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria. URL https://www.R-project.org/.

3. Variables

Les principals variables de l'enquesta es poden agrupar en variables de classificació i d'estudi. Les principals variables de classificació són:

Les principals variables objecte d'estudi i publicació per la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball són:


4. Tabulació de resultats

La Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball ofereix una explotació de resultats sobre el sector industrial a la Comunitat Valenciana que consisteix en dos conjunts de taules: un elaborat a partir de la informació sobre els establiments ubicats a la Comunitat Valenciana i l'altre a partir de la informació sobre les empreses amb seu a la Comunitat.

En els dos casos es proporcionen tabulacions de les cinc variables objecte d'estudi que s'han explicat amb detall en l'apartat 3 d'aquestes notes (nombre d'establiments, xifra de negoci, ocupats, sous i salaris i inversió en actius materials) i s'ha usat com a variables de classificació dues sectoritzacions d'elaboració pròpia d'acord amb la CNAE-2009, i unes altres que poden considerar-se estàndard com la basada en la destinació econòmica dels béns o la basada en el nivell tecnològic de l'activitat. També s'ha proporcionat informació tenint en compte com a variables de classificació la condició jurídica de l'empresa.

Amb aquesta tabulació es pretén proporcionar informació complementària a la proporcionada per l'INE sobre locals o establiments ubicats a la Comunitat Valenciana i que consisteix en la tabulació de les cinc variables esmentades al nivell de divisió de la CNAE-2009.

La publicació de resultats s'estructura doncs en un primer conjunt de taules obtingudes a partir de dades sobre establiments o locals ubicats a la Comunitat:

Resultats per secció i divisió de la CNAE-2009 i grandària del local (per personal ocupat o xifra de negocis)
Resultats per agrupacions d'activitat i grandària del local (per personal ocupat o xifra de negocis)
Resultats per sectors d'activitat i grandària del local (per personal ocupat o xifra de negocis)
Resultats per destinació econòmica dels béns i grandària del local (per personal ocupat o xifra de negocis)
Resultats per naturalesa jurídica de l'empresa i grandària del local (per personal ocupat o xifra de negocis)
Resultats per nivell tecnològic i grandària del local (per personal ocupat o xifra de negocis)
Resultats per grandària de l'empresa
Errors de mostreig segons sector d'activitat.

Un segon conjunt de taules conté els resultats sobre empreses amb seu social a la Comunitat :

Resultats per secció i divisió de la CNAE-2009 i grandària de l'empresa (per personal ocupat o xifra de negocis)
Resultats per agrupacions d'activitat i grandària de l'empresa (per personal ocupat o xifra de negocis)
Resultats per sectors d'activitat i grandària de l'empresa (per personal ocupat o xifra de negocis)
Resultats per destinació econòmica dels béns i grandària de l'empresa (per personal ocupat o xifra de negocis)
Resultats per naturalesa jurídica i grandària de l'empresa (per personal ocupat o xifra de negocis)
Resultats per nivell tecnològic i grandària de l'empresa (per personal ocupat o xifra de negocis)
Errors de mostreig segons secció i divisió de la CNAE-2009.
Errors de mostreig segons sector d'activitat.

Les agrupacions i sectors d'activitat a què fan referència les taules al.ludides són els que es mostren a continuació:

AGRUPACIONS SECTORS CNAE-09
NÚM DENOMINACIÓ NÚM DENOMINACIÓ
1 Extractives i refinació; energia, aigua i residus 1 Refinació; energia i aigua 19, 35, 36
2 Extractives 05, 06, 07, 08, 09
2 Alimentació, begudes i tabac 3 Càrnies 101
4 Pesqueres i conserveres de fruites i hortalisses 102-103
5 Làcties 105
6 Molineria, forn i pastes alimentàries 106-107
7 Altres productes alimentaris 104, 108, 109
8 Begudes i tabac 11, 12
3 Indústria tèxtil i de la confecció 9 Fibres, fils i teixits 131, 132
10 Acabats tèxtils 133
11 Altres indústries tèxtils 139
12 Confecció de peces de vestir 14
4 Indústria del cuir i del calcer 13 Adobs i articles de cuir 151
14 Calcer 152
5 Fusta 15 Fusta 16
6 Paper i cartó; arts gràfiques 16 Paper i cartó 17
17 Arts gràfiques 18
7 Química i productes farmacèutics 18 Química i productes farmacèutics 20, 21
8 Cautxú i plàstic 19 Cautxú i plàstic 22
9 Productes minerals no metàl.lics 20 Vidre 231
21 Productes ceràmics 232, 234
22 Taulells 2331
23 Materials de construcció 2332, 235, 236
24 Altres productes minerals no metal.lúrgics 237, 239
10 Metal.lúrgia i productes metàl.lics 25 Metal.lúrgia 24
26 Productes metàl.lics 25
11 Material i equipament elèctric, electrònic, informàtic i òptic 27 Productes informàtics, electrònics i òptics 26
28 Material i equipament elèctric 27
12 Maquinària i equipament 29 Maquinària i equipament 28
13 Material de transport 30 Vehicles de motor i els seus components 29
31 Altre material de transport 30
14 Manufactures diverses; reparació i instal.lació de maquinària i equipament 32 Mobles 31
33 Joc i joguets 324
34 Manufactures diverses 321, 322, 323, 325, 329
35 Reparació i instal.lació de maquinària i equipament 33
1 Extractives i refinament; energia, aigua i residus 36 Sanejament, gestió de residus i descontaminació 37, 38, 39