Metodologia de les estadístiques:

Fluxos de la població activa

Fluxos de la població activa. Valors absoluts


1. Introducció

La Enquesta de població activa (EPA) és una operació estadística de periodicitat trimestral elaborada per l'INE i que forma part de l'Enquesta de Força de Treball de la Unió Europea.

Ofereix dades de les principals categories poblacionals en relació amb el mercat de treball (ocupats, parats, actius, inactius), segons diverses variables sociodemogràfiques de classificació, de manera que permet conèixer-ne l'estructura i evolució.

Per mitjà de la simple diferència entre resultats trimestrals, l'EPA proporciona les variacions netes, però no dóna idea dels transvasaments entre cada situació que donen com a resultat les variacions netes esmentades. No obstant això, una de les característiques tècniques bàsiques d'aquesta enquesta és que la mostra total de llars està dividida en sis torns de rotació, de manera que en cada trimestre se'n renova únicament un, romanent constants entre dos trimestres consecutius cinc sisenes parts d'aquesta. Aquest disseny permet conèixer, per a cada individu, l'evolució de la seua relació amb el mercat laboral, possibilitant les estadístiques que ara ens ocupen:

- Fluxos de la població activa: Proporciona resultats en forma de probabilitats de transició o de procedència entre dos situacions laborals en diferents moments del temps.

- Fluxos de la població activa en valors absoluts: Estima les transicions brutes entre les situacions d'ocupació, desocupació i inactivitat d'un trimestre a un altre. Per a això a més de vincular les dades donades al llarg del temps per les persones entrevistades, es calculen nous factors d'elevació.

A partir dels fitxers rebuts trimestralment amb els registres corresponents a la Comunitat Valenciana, l'Institut Valencià d'Estadística (IVE) realitza una explotació ampliada d'aquestes estadístiques per a l'àmbit regional, a fi de disposar d'informació a major nivell de detall sobre els fluxos del mercat de treball de la Comunitat Valenciana.

2. Conceptes, definicions i variables utilitzades

Per ser un subproducte de l'Enquesta de població activa, els conceptes i definicions són els mateixos que per a aquesta, per la qual cosa es remet a les notes metodològiques corresponents per a la seua definició.

Les estadístiques de Fluxos de la Població Activa podrien utilitzar en principi totes les variables de l'EPA. No obstant això, la mostra s'obté, per mitjà de l'encreuament dels fitxers de dos (o més) trimestres consecutius de l'Enquesta de Població Activa, a fi de vincular les respostes donades per una mateixa persona en els períodes esmentats. Açò implica, d'una banda, que la grandària mostral és més reduïda que la de l'enquesta que li serveix de base. D'un altre, que els errors de cobertura o contingut, que en una investigació transversal generalment es compensen, en un estudi longitudinal no es contraresten. Ambdós circumstàncies condueixen a no poder aprofitar totes les variables de l'EPA i a haver de limitar la desagregació de les que s'hi utilitzen.

Variables de classificació de fluxos de la població activa

En aquesta estadística s'utilitzen nombroses variables de classificació. Destaquen:

Sexe
Edat
Nivell de formació aconseguit
Tipus de jornada
Tipus d'ocupació
Situació professional dels ocupats (assalariats, resta d'ocupats)
Grans grups ocupacionals
Sector d'activitat
Tipus de contracte (indefinit o temporal)
Situació professional
Experiència laboral
Temps de busca d'ocupació
Situació d'inactivitat

Variables de classificació de Fluxos de la Població Activa. Valors absoluts

En aquesta estadística s'utilitzen un menor nombre de variables de classificació. Concretament es tracta de les següents:

Sexe
Edat (grups decennals)
Nacionalitat (espanyola, estrangera)
Grans grups segons nivell de formació aconseguit
Situació professional dels ocupats (assalariats, resta d'ocupats)
Grans grups ocupacionals
Sector d'activitat
Tipus de contracte (indefinit o temporal)

3. Objectiu

3.1 Objectiu de fluxos de la població activa

L'estadística 'Fluxos del mercat laboral de l'EPA', té per objecte l'estimació dels canvis intertrimestrals (fluxos) ocorreguts entre les principals categories poblacionals en relació amb el mercat de treball (ocupats, parats i inactius). Els Els resultats es presenten en percentatges i poden interpretar-se com a probabilitats de transició d'un trimestre a un altre.

3.2 Objectiu de fluxos de la població activa. Valors absoluts

L'estadística 'Fluxos del mercat laboral de l'EPA', té per objecte estimar les transicions brutes entre les situacions d'ocupació, desocupació i inactivitat d'un trimestre a un altre. Per a això, a més de vincular les dades donades al llarg del temps per les persones entrevistades, es calculen nous factors d'elevació.

4. Característiques

4.1 Característiques de fluxos de la població activa

Els individus enquestats tenen assignats factors d'elevació específics per a cada trimestre, per la qual cosa cap diverses possibilitats en l'elecció de quin pes es vaja a utilitzar en les estimacions presentades. Si triem factors d'elevació del trimestre anterior, estarem presentant anàlisi de destinació, mentre que si prenem els factors d'elevació del trimestre posterior, tindrem l'anàlisi de procedència.

Anàlisi de destinació

Es calcula per a cada col·lectiu, fixat segons les seues característiques en un trimestre donat, la seua distribució en les grans categories de relació amb l'activitat econòmica en el trimestre següent. Els percentatges així calculats poden interpretar-se com a probabilitats de transició des d'un trimestre a un altre de posterior.

Anàlisi de procedència

Es calcula per a cada col·lectiu, fixat segons les seues característiques en un trimestre donat, la seua distribució en les grans categories de relació amb l'activitat econòmica en el trimestre anterior. Els percentatges així calculats poden interpretar-se com la distribució, en un trimestre anterior, d'un cert col·lectiu determinat segons les seues característiques en el trimestre actual.

En ambdues anàlisis s'ofereix un apartat general en què es classifica la població segons variables demogràfiques (sexe, edat, estat civil i nivell d'estudis), i altres tres apartats en què es classifica l'origen o destinació dels ocupats, parats i inactius, segons variables referents a les subpoblacions esmentades (sector d'activitat, temps buscant ocupació, etc.).

4.2. Característiques de fluxos de la població activa. Valors absoluts

Aquesta estadística ofereix estimacions de nivell representatives de la població del trimestre en curs, t, segons la seua situació en el trimestre anterior, t-1.

En aqueix procés es parteix de la mostra comuna entre el trimestre actual i l'anterior, a la qual se li afegeix la dels qui han complit 16 anys en el transcurs dels tres mesos i la dels qui han arribat a Espanya des de l'estranger en aqueix mateix període. D'aquesta manera s'obté una mostra total que és perfectament representativa de la població en el període actual.

Es calculen factors d'elevació, prenent com a referència la població en el trimestre actual, t, pel procediment habitual en l'EPA, és a dir, s'obtenen els pesos deduïts del disseny de l'enquesta i es calibren per sexe, edat (grups quinquennals) i nacionalitat (espanyola i estrangera) per a cada comunitat autònoma, i per població (16 i més anys) per a cada província.

A més, s'afegeix en aquest procediment, com a noves variables de calibrat, els totals d'ocupats, parats i inactius per comunitats autònomes, prenent com a font externa les estimacions trimestrals de l'EPA per a t, a fi que els resultats siguen consistents amb els transversals de l'enquesta per a aquests totals.

Aquest procediment, no obstant això, no permet ajustar les estimacions de fluxos amb els resultats de trimestres anteriors. Aquesta informació ha de ser sempre utilitzada en relació amb els resultats de l'EPA del trimestre en curs. Qualsevol exercici comptable de sumar i restar xifres de fluxos amb les del trimestre actual per a calcular les del trimestre anterior, oferirà discrepàncies amb els resultats del trimestre anterior a causa del procediment de ponderació dels resultats utilitzat, i a la presència en el trimestre actual de població no considerada en el precedent (els arribats de l'estranger i els qui han complit 16 anys en els últims tres mesos).

5. Difusión de resultados

Les estadístiques fluxos de la població activa i Fluxos de la població activa. Valors absoluts, publiquen informació trimestral retrospectiva des de 2005 per a l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

En l'estadística fluxos de la població activa. Valors absoluts, les cel·les amb valors inferiors a 5.000 persones han de ser interpretades amb precaució degut als errors de mostreig.

En l'estadística fluxos de la població activa, cal assenyalar que les cel·les on el nombre d'observacions del denominador és menor de 20, han de ser interpretades amb precaució degut a la seua alta variabilitat.