Indicadors d'activitat del sector servicis (IASS). Base 2021.
Notes metodològiques

L'operació estadística mensual "Indicadors d'activitat del sector servicis. Resultats per a la Comunitat Valenciana" (IASS) té com a objectiu l'estudi de l'evolució a curt termini en termes nominals, això és, a preus corrents, de l'activitat de les empreses que operen en el sector servicis de mercat no financer a través de les seues xifres de negocis i també en termes del seu personal ocupat. A partir del mes de referència de gener de 2024, els indicadors d'activitat del sector servicis es publiquen en base 2021, donant compliment al Reglament (UE) 2019/2152 del Parlament Europeu i del Consell relatiu a les estadístiques empresarials europees, pel qual es regix, i el seu Reglament d'Execució (UE) 2020/1197 de la Comissió.

Amb el canvi a base 2021 s'implementen canvis metodològics relatius a l'ampliació de l'àmbit d'estudi, implantació de la unitat d'activitat econòmica com a referència en lloc de la unitat legal i la potenciació de l'ús de fonts administratives.

Els indicadors d'activitat del sector servicis es calculen com a índexs de Laspeyres encadenats. Es construïxen indicadors elementals per activitat i comunitat autònoma prenent com a base el mes de desembre de l'any anterior. Els indicadors elementals es combinen per a formar indicadors agregats mitjançant un sistema de ponderacions extretes a partir de l'Estadística estructural de l'empreses: sector comercie i l'Estadística estructural d'empreses: sector servicis referides a l'any base. Posteriorment, els indicadors amb base desembre de l'any anterior s'encadenen a la sèrie en base 2021.

L'Institut Valencià d'Estadística elabora els indicadors corresponents a la Comunitat Valenciana a partir de la informació proporcionada per l'Institut Nacional d'Estadística, que efectua la recollida de dades d'esta operació en l'àmbit nacional, i el càlcul dels indicadors per a les diferents comunitats autònomes seguint una metodologia homogènia que permet la comparació de resultats. L'Institut Valencià d'Estadística publica els indicadors de xifra de negocis i de personal ocupat segons activitat en l'àmbit general, comerç, i altres servicis, que al seu torn es desdoblega en les activitats de transport i emmagatzematge; hostaleria; informació i comunicacions; activitats professionals, científiques i tècniques; i activitats admistratives i servicis auxiliars. També es proporcionen les sèries de xifra de negocis corregides de calendari i estacionalitat mitjançant models RegARIMA l'estructura dels quals es revisa anualment(1).

Tenen la consideració de provisionals els indicadors corresponents a l'últim mes publicat i els dos anteriors. Els indicadors corregits d'efectes de calendari i estacionals sempre es consideren provisionals ja que la incorporació de cada nova dada mensual comporta la revisió parcial dels models utilitzats.

(1) A causa del canvi a base 2021 els models de correcció de calendari i estacionalitat es revisaran després de la publicació del mes de referència gener de 2024 i s'implementaran a partir del mes de referència febrer de 2024.



Poden consultar-se les característiques metodològiques d'esta operació amb més detall en la metodologia publicada per l'Institut Nacional d'Estadística.