INDICADORS DE CONFIANÇA EMPRESARIAL
RESULTATS PER A LA COMUNITAT VALENCIANA

NOTES METODOLÒGIQUES



1. Introducció

Els Indicadors de confiança empresarial (d'ara en avant ICE) és una operació estadística de periodicitat trimestral, l'objectiu de la qual és conéixer la visió que tenen els responsables dels establiments sobre la marxa del seu negoci. Per a elaborar els indicadors de confiança empresarial, es recullen les opinions dels gestors dels establiments sobre la situació del seu negoci en el trimestre passat i sobre les seues expectatives en el trimestre entrant. Els ICE produeixen trimestralment un indicador de situació, un altre d'expectatives i un índex de confiança empresarial harmonitzat (ICEH), síntesi dels anteriors.

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) publica els ICE generals de la Comunitat Valenciana des del primer trimestre de 2013. A partir del segon trimestre de 2018, la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball (CESSPCT) va començar la seua participació en els ICE mitjançant una ampliació de mostra que produeix resultats representatius per a la Comunitat Valenciana, desagregats per sector d'activitat, grandària de l'establiment i província.

A continuació, es descriuen els aspectes metodològics i les definicions més importants d'aquesta operació. No obstant això, pot consultar-se la metodologia publicada per l'INE, en cas que se'n requerisca un detall més gran.


2. Principals característiques de l'operació

La unitat estadística d'anàlisi són els establiments situats en el territori nacional. Els informants han de ser els gestors dels establiments.

L'àmbit poblacional d'aquesta operació està format per tots els establiments, independentment de la seua grandària i incloent-hi els establiments sense assalariats, l'activitat dels quals està inclosa en les seccions següents de la CNAE-2009: B a N (excepte la divisió 70), R (només divisions 92 i 93) i S (només divisions 95 i 96).

Els ICE es calculen amb periodicitat trimestral i l'ICEH es calcula usant com a base el primer trimestre de 2013.

El mostreig és estratificat segons la comunitat autònoma, el sector d'activitat i la grandària de l'establiment. En el disseny s'han inclòs els establiments corresponents a treballadors autònoms pel seu alt pes dins del col·lectiu poblacional.

El disseny mostral permet que les respostes dels establiments no hagen d'estar elevades per a obtindre les estimacions i, per tant, cada establiment influeix en la mateixa mesura en la construcció de les estimacions. Aquesta forma de procedir té avantatges en la integració de les mostres estatal i autonòmiques, evita calibrar les mostres i la seua senzillesa facilita una organització i una rapidesa més grans en la difusió dels resultats. La seua justificació pot consultar-se en la metodologia publicada per l'INE.

La grandària efectiva de la mostra nacional dels ICE a la Comunitat Valenciana (una mica més de 400 establiments), solament permet l'estimació d'indicadors per al total de la comunitat autònoma, açò és, sense desagregació sectorial o territorial. La CESSPCT participa en els ICE mitjançant una ampliació de la mostra de més de 300 establiments que, en sumar-se a la nacional resulta en una mostra final amb 750 unitats(1), aproximadament, per a la Comunitat Valenciana que possibilita desagregar, amb fiabilitat suficient, els resultats segons les classificacions que s'han assenyalat. Amb la finalitat de mantenir la necessària coordinació en les enquestes dirigides a unitats econòmiques, l'INE facilita el directori de la mostra addicional, i és l'organisme d'estadística de la comunitat autònoma el que realitza el treball de camp de l'enquesta.

(1) La grandària mostral en el segon trimestre de 2020 es va reduir en un 25% aproximadament respecte al que és habitual. Durant el període de recollida d'aquesta mostra es va declarar l'estat d'alarma ocasionat per la crisi sanitària del COVID-19 i es van detectar diferències molt significatives entre les respostes rebudes abans i després d'aquesta declaració. Per a donar resposta a aquesta situació, es va decidir, de comú acord amb l'INE i la resta de CCAA que participen en aquesta operació, excloure de les estimacions als establiments que havien remés el qüestionari abans de la declaració de l'estat d'alarma.

3. Variables

Les variables en les quals es basa la informació publicada són categòriques ja que recullen l'opinió dels gestors dels establiments sobre el trimestre que està acabant o bé sobre el trimestre que començarà. Les opinions recaptades versen sobre la marxa general del negoci, sobre l'ocupació, els preus i sobre la utilització de la capacitat productiva de l'establiment, encara que aquest últim aspecte només s'indaga en els establiments industrials.

Hi ha altres variables de classificació que serveixen per a segmentar la mostra en els distints grups d'anàlisi que conformen la publicació. Aquestes variables classifiquen els establiments segons activitat (d'acord amb la CNAE-09), grandària (segons nombre d'empleats) i territori (província).

4. Càlcul dels indicadors

L'operació indicadors de confiança empresarial. Resultats per a la Comunitat Valenciana genera els següents tres indicadors a partir de les variables amb les opinions sobre la marxa del negoci en general:


5. Tabulació de resultats

Aquesta publicació ha oferit fins al primer trimestre de 2021 tabulacions del ICEH i els saldos en els quals es basa el seu càlcul. A partir de la publicació referida al segon trimestre de 2021 s'ha incorporat també informació relativa a l'opinió dels gestors sobre l'ocupació i els preus, així com sobre la capacitat productiva en els establiments industrials.

La informació proporcionada es presenta desagregada per sector d'activitat dels establiments, grandària i província on estan situats. Referent a això cal assenyalar que els indicadors de confiança empresarial generals (no desagregats) comencen en el primer trimestre de 2013, mentre que els desagregats comencen en el segon trimestre de 2018 ja que és a partir d'aqueix moment quan es disposa de la mostra ampliada.

Els sectors d'activitat considerats en aquesta operació estan basats en la CNAE-09 i són els de la taula següent:

SECTOR SECCIÓ CNAE-09
Indústria B, C, D, E
Construcció F
Comerç G
Transport i hostaleria H, I
Altres serveis J, K, L, M (excepte la divisió 70),
N, R (només divisions 92 i 93),
S (només divisions 95 i 96)