ESTIMACIÓ DE LES PRINCIPALS MAGNITUDS DE LA INDÚSTRIA EN
 ÀMBITS SUBREGIONALS


NOTES METODOLÒGIQUES


1. Introducció

L'operació estadística Estimació de les principals magnituds de la indústria en àmbits subregionals té com a objectiu conéixer les principals característiques estructurals i d'activitat dels sectors industrials a escales territorials inferiors a la de la comunitat autònoma mitjançant l'aplicació de tècniques d'estimació en xicotetes àrees a les dades de l'Enquesta industrial d'empreses (EIE), fins a l'any de referència 2014, i les de l'Enquesta estructural d'empreses: sector industrial (EEESI), a partir de 2015, ambdues promogudes per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Aquestes tècniques d'estimació permeten obtindre resultats a un nivell de desagregació territorial i sectorial inferior al que el disseny mostral d'una determinada enquesta permetria. En aquest cas, utilitzant com a base i referència les dades proporcionades per l’EIE i l’EEESI, segons corresponga, i l'explotació d’aquesta que realitza la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball per a l'àmbit de la Comunitat Valenciana, així com informació auxiliar del sector industrial procedent del Directori Central d'Empreses (DIRCE) de l'INE, aquesta operació proporciona informació sobre les variables més rellevants dels establiments industrials situats a la Comunitat a escala provincial i sectorial i a escala comarcal.


2. Característiques de l'operació

El disseny de la mostra de les enquestes esmentades permet un nivell màxim de desagregació territorial de comunitat autònoma, per la qual cosa l'obtenció de qualsevol resultat a escala subregional, siga agregat o sectorial, implica la utilització de tècniques d'estimació com les ja al·ludides. Els àmbits subregionals considerats en aquesta operació són el provincial (Alacant, Castelló i València) i el comarcal. L'agrupació de municipis en comarques utilitzada en aquesta publicació es correspon amb les demarcacions territorials homologades de rang 1 (DTH1) recollides en la publicació Proposta de demarcacions territorials homologades (València, 1988: Generalitat Valenciana, Conselleria d'Administració Pública). Aquesta agrupació pot consultar-se també en les demarcacions territorials que consten en la inscripció de cada municipi en el Registre d'Entitats Locals (https://presidencia.gva.es/va/web/administracion-local/buscador) segons queda regulat en el Decret 15/2011, de 18 de febrer, del Consell, pel qual es regula el Registre d'Entitats Locals de la Comunitat Valenciana.

L'àmbit d'aquesta operació quant a l'activitat està format per les seccions B (Indústries extractives), C (Indústria manufacturera) i E (Subministrament d'aigua, activitats de sanejament, gestió de residus i descontaminació). Aquest àmbit és diferent del de l’EEESI en què es basa en quedar exclosa la secció D (Subministrament d'energia elèctrica, gas, vapor i aire condicionat). El motiu d'aquesta exclusió està justificat en les característiques de les microdades en relació amb la regionalització de magnituds.

Aquesta operació ofereix dades provincials amb una desagregació sectorial de 14 agrupacions, que es corresponen, excepte en el cas de la primera d'on s'ha exclòs la divisió 35, amb les agrupacions de la R-14 utilitzada per a l'explotació de les successives enquestes sobre el sector industrial que de forma anual han sigut publicades en el portal estadístic de la Generalitat Valenciana (peGv) i que es detalla en l'apartat 5 d'aquest document.

D'altra banda, s'ofereixen dades comarcals sobre el total de l'activitat, és a dir, sense el desglossament sectorial esmentat.

En l'últim apartat d'este document podem observar tant la descripció dels sectors utilitzats juntament amb la seua correspondència amb la CNAE-09, com la relació de comarques i la seua situació en el mapa de la Comunitat Valenciana.

Les variables utilitzades fins a 2014 en aquesta estadística són les següents: personal ocupat, import net de la xifra de negocis, compres i treballs realitzats per altres empreses i despeses de personal. No obstant això, pel fet que a partir de 2015 la EEESI no proporciona dades per establiment per a la variable compres i treballs realitzats per altres empreses ni tampoc per a la variable despeses de personal, la primera d'elles no ha pogut incloure's en l'explotació de 2015 i posteriors, i la segona ha sigut substituïda per la variable sous i salaris. La variable sous i salaris constitueix una part de la variable genèrica de despeses de personal que havia sigut utilitzada fins a l'any 2014. Les definicions d'aquestes variables apareixen en les notes metodològiques de la EIE i la EEESI i poden ser consultades en el portal estadístic de la Generalitat Valenciana (peGv).


3. Marc teòric

A causa de les restriccions mostrals i a les característiques específiques dels models estadístics utilitzats, cal considerar algunes limitacions en l'explotació de les dades referides a les comarques. En aquest sentit, mentre que les estimacions referides a les províncies es presenten a més desagregades segons les agrupacions d'activitat considerades, les comarcals són estimacions agregades del total.

Per a abordar l'estimació en les xicotetes àrees esmentades s'ha decidit optar per un model de superpoblació, en concret un model lineal d'efectes fixos la formulació del qual és la següent:

\(y_j = \beta x_j + \varepsilon_j\), amb \(\varepsilon_j \sim N[0,\sigma^2x_j]\) per a \(j = 1, \ldots, N\)

on Y és la variable d'interés a estimar en les xicotetes àrees i yj la seua realització en l'establiment j; X la variable auxiliar igual al nombre d'assalariats, obtinguda d'una explotació ad hoc del DIRCE atés que l'aplicació d'aquest model implica el coneixement exhaustiu de la variable auxiliar i xj el seu valor en l'establiment j; i N és la grandària poblacional.

Per a l'àmbit provincial, aquest model s'estima dins de cada agrupació d'activitat utilitzant la part de la mostra no exhaustiva. Per a l'àmbit comarcal s'estima un únic model ja que les estimacions no es proporcionen per agrupació d'activitat.

Les dades del DIRCE tenen com a referència temporal l'1 de gener de cada any. Ja que l'enquesta industrial es refereix a l'any natural, s'ha pres com a variable auxiliar la mitjana del nombre d'assalariats registrats en els dos directoris que delimiten l'any a què es refereix l'enquesta.

Una vegada estimat el model es construeix l'estimació de l'agregat de l'àrea a (província o comarca) de cada variable d'interés mitjançant un estimador de tipus predictiu:

\[\hat Y_a = \sum_{i=1}^{n_a} y_{i} + \sum_{i=1}^{N_a-n_a} \hat{\beta} x_{i}\],

on Ŷa és el total estimat de la variable Y en l'àrea a, na la grandària mostral en dit àrea i Na la seua grandària poblacional.

El coeficient de variació associat es construeix a partir de l'error quadràtic mitjà determinat per l'expressió:

\[\sigma^2 \sum_{i=1}^{N_a-n_a}x_{i} \left(\frac{\displaystyle\sum_{i=1}^{N_a-n_a}x_{i}}{\displaystyle\sum_{i=1}^n x_i} +1\right)\],

on n és la grandària mostral global i el paràmetre σ2 admet com a estimador no esbiaxat:

\(\hat\sigma^2 = \displaystyle\frac{1}{n-1} \displaystyle\sum_{i=1}^{n} \displaystyle\frac{(y_i-\hat\beta x_i)^2}{x_i}\) .

Les variables els agregats de les quals s'estimen en aquesta operació són el personal ocupat, l'import net de la xifra de negocis, les compres i treballs realitzats per altres empreses (no disponible a partir de 2015) i les despeses de personal o l'import dels sous i salaris segons l'any de referència.

El següent pas després de l'obtenció de les estimacions és l'harmonització de resultats. Per això s'han calculat uns factors de correcció construïts per a aconseguir la coherència necessària entre les estimacions obtingudes en les enquestes estructurals publicades (EIE i EEESI) i la suma de les estimacions obtingudes a partir del model en les províncies o comarques.


4. Resultats

La sèrie de resultats 2008-2014 està basada en la EIE. En aquest període, a partir de l'any 2013 l'EIE va ampliar la cobertura de l'enquesta, incloent-hi també les empreses sense assalariats, per la qual cosa la informació relativa a aqueix any no és totalment comparable amb la relativa als anys anteriors (veure les notes metodològiques de l'Enquesta Industrial Anual d'Empreses. Resultats per a la Comunitat Valenciana, 2013 en el peGv).

A partir de 2015, els resultats de l'operació Principals magnituds de la indústria en àmbits subregionals es basen en l'EEESI.

La informació publicada s'organitza en dos blocs: un amb informació desagregada per província i activitat i un altre amb informació desagregada per comarca. En el primer d'ells s'inclouen els totals estimats per província i sector d'activitat de les variables d'interés analitzades, a més dels índexs d'especialització de les variables personal ocupat i xifra de negocis respecte a la Comunitat i respecte a Espanya. Aquests índexs mostren la importància relativa (en termes de la variable analitzada) de cada sector en una zona (província o província i Comunitat) en comparació amb la seua importància a nivell agregat (Comunitat o Espanya). La formulació seria la següent en el cas de la xifra de negocis:

El segon bloc està format per la informació comarcal. En aquest àmbit territorial no es publiquen estimacions per activitat.

Les estimacions proporcionades en ambdós blocs estan acompanyades per una valoració de la seua fiabilitat mitjançant coeficients de variació.

5. Desagregacions

5.1 Sectorització utilitzada i la seua correspondència amb la CNAE-09

AGRUPACIONS (R14) CNAE-09
DENOMINACIÓ
01* Extractives i refinació; energia, aigua i residus 05, 06, 07, 08, 09, 19, 36, 37, 38, 39
02 Alimentació, begudes i tabac 10, 11, 12
03 Indústria tèxtil i de la confecció 13, 14
04 Indústria del cuiro i del calçat 15
05 Fusta 16
06 Paper i cartó; arts gràfiques 17, 18
07 Química i productes farmacèutics 20, 21
08 Cautxú i plàstic 22
09 Productes minerals no metàl.lics 23
10 Metal.lúrgia i productes metàl.lics 24, 25
11 Material i equip elèctric, electrònic, informàtic i òptic 26, 27
12 Maquinària i equip 28
13 Material de transport 29, 30
14 Manufactures diverses; reparació i instal.lació de maquinària i equip 31, 32, 33
* No inclou la divisió 35 de la CNAE-09

5.2 Mapa de la comarcalització utilitzada


01. Els Ports ComarcasNumeradas
02. L'Alt Maestrat
03. El Baix Maestrat
04. L'Alcalatén
05. La Plana Alta
06. La Plana Baixa
07. El Alto Palancia
08. El Alto Mijares
09. El Rincón de Ademuz
10. Los Serranos
11. El Camp de Túria
12. El Camp de Morvedre
13. L'Horta Nord
14. L'Horta Oest
15. València
16. L'Horta Sud
17. La Plana de Utiel-Requena
18. La Hoya de Buñol
19. El Valle de Ayora
20. La Ribera Alta
21. La Ribera Baixa
22. La Canal de Navarrés
23. La Costera
24. La Vall d'Albaida
25. La Safor
26. El Comtat
27. L'Alcoià
28. L'Alt Vinalopó
29. El Vinalopó Mitjà
30. La Marina Alta
31. La Marina Baixa
32. L'Alacantí
33. El Baix Vinalopó
34. El Baix Segura